Ľanové oblečenie má úžasnú vlastnosť – nešpiní sa tak, ako iné materiály, a preto, pokiaľ sa vyslovene celý neoblejete vínom je možné fungovať takmer bez prania.

Tento materiál vyniká aj tým, že praním sa stáva jemnejším, ale stále veľmi dobre zachováva tvar.

Lokálne škvrny sa dajú riešiť šetrnými čistiacimi prostriedkami, bez použitia bielidla, ideálne hneď po zašpinení, a ručne preprať pod tečúcou vodou.

Najviac sa odporúča žlčové mydlo.

Pachy sa v podstate odstraňujú samé- stačí danú vec zavesiť na vešiak napríklad do okna.

Ak už treba prať, prvýkrát odporúčam ručne, a ďalšie razy normálne v práčke, na jemný program, a ideálne s inými ľanovými produktami, alebo v rovnakých farbách. Nepoužívajte aviváž a ani príliš agresívne pracie prostriedky.

Teplotu pri praní ale vždy vyberte podľa inštrukcií na informačnom lístku na produkte. Zvyčajne však do 40 stupňov.

Práčku naplňte menej ako ste zvyknutí, aby mal ľan možnosť nasať dostatok vody a menej sa pokrčil.
Po opraní je dobré veci poriadne ponatriasať, tým sa vlákna stanú poddajnejšími.


Neodporúča sa sušiť oblečenie na priamom slnku, a ani v sušičke, pretožeľanové vlákna schnú naozaj veľmi rýchlo, a prílišným presušením by ste ich mohli poškodiť.

Ak chcete mať danú vec pekne vyrovnanú, nepokrčenú, určite odporúčam prať bez žmýkania, a nechať voľne vyschnúť. Najlepšie sa žehlí ešte za vlhka a s parou, ak
vám už vyschol, skúste ho pokropiť vodou, značne to zjednoduší žehlenie a výsledok bude lepší.

Žehliť by ste mali z rubu, pretože ľan môže zo žehlenia chytiť jemný lesk, najmä pri prechádzaní cez švy. Treba si uvedomiť že ľanové oblečenie
nikdy nebude úplne vyrovnané, a krčivý efekt prijať ako jeho vlastnosť.

Oblečenie by sa malo nechať voľne vysieť v skrini, na suchom mieste, určite nie v sáčkoch a plastových obaloch. Existujú obaly aj priamo na ľanové veci, vyrobené z
prírodných vzdušných materiálov.

Ak sa vám zdá oblečenie už príliš pokrčené, ale nie je špinavé, zaveste ho do kúpeľne, do vlhkého prostredia, uvidíte že sa jemne vyrovná.
Nakoniec ho môžete ešte prejsť naparovacou ručnou žehličkou.

 

celá kolekcia

ľanové oblečenie

domov