Ľan bol na Slovensku vždy tradične pestovanou a využívanou rastlinou.


Ľan je popri konope a živočíšnych materiáloch ako vlna, koža a kožušiny, základnou surovinou tradičnej odevnej kultúry na Slovensku. Je pre nás teda prirodzeným a tradičným materiálom na odievanie.


Asi najväčší rozmach na území Slovenska dosiahlo pestovanie ľanu v 18. storočí, kedy sa výroba plátna a jeho predaj, stáva hlavným príjmom obyvateľstva, najmä v oblasti Spišu, Šarišu a na Orave. Vyhovovala mu miestna hlinito-piesočnatá pôda, ako aj vlhké podnebie.


Ľanové vlákno je rastlinný materiál, ktorý sa získava zo stoniek Ľanu siateho (Linum usitatissimum), konkrétne z lyka. Ľan sa žne tak, aby bola zachovaná čo najdlhšia stonka a zvyčajne sa vytrháva aj s koreňmi. Ľanové vlákno je polymérom celulózy, a jeho kryštalickej štruktúre vďačíme za to, že tkanina vyrobená z tohto vlákna je pevná, tuhá ale aj krčivejšia.

Ľan si aj v dnešnom modernom svete, kde je využívanie umelých materiálov na poprednom mieste, udržiava svoje dobré meno vďaka svojím vlastnostiam a liečivej sile, ktoré už po stáročia v službách ľudí prejavil.

Je to najekologickejšia tkanina veľmi vhodná aj pre deti.


Ľanové vlákno je najsilnejšie a najpevnejšie prírodné vlákno.


Ľanové plátno je silné, odolné voči odratiu.


Používaním a časom sa vlastnosti ľanového vlákna dokonca zlepšujú.


Ľan neelektrizuje, čím nepriťahuje prach, je antibakteriálny a vhodný aj pre alergikov.


Tým, že dobre absorbuje a odvádza vlhkosť a teplo v zime hreje a v lete príjemne chladí.


Má výborne termoregulačné schopnosti .


Výrobky z ľanu sú priedušné a dokážu absorbovať až trojnásobok svojej suchej váhy.


Vyznačuje sa antiseptickými vlastnosťami a potláča rast baktérii, húb a plesní.


Keďže sa pri výrobe a spracovaní ľanovej tkaniny nepoužívajú chemické procesy, ľanová látka je netoxická a nespôsobuje podráždenie kože a slizníc.


Ľanové vlákna obsahujú prvky ako selén a kremík. Tie sa podieľajú na procese antioxidantnej obrany a harmonizujú činnosť štítnej žľazy, normalizujú rast vlasov, nechtov, zlepšujú pokožku.


Veľkou výhodou je, že výrobky z ľanu nezadržiavajú statickú elektrinu, dokonca odpudzujú jej účinok na nás.
Niekoľkonásobne znižujú účinok radiácie.
Ľanovej látke sa pripisuje aj mierny masážny účinok, čím sa podporuje prekrvenie a regenerácia pokožky.

Výrobky z ľanu od rarita.sk disponujú ideálnymi vlastnosťami ako je ľahkosť, príjemnosť na dotyk, trvácnosť. Tkané sú z dlhých vlákien čo ich predurčuje k odolnosti proti oderu a pretrhnutiu. Odolné sú aj voči moľom. Ani pri dlhodobom užívaní výrobky nestrácajú svoj tvar, naopak stávajú sa jemnejšími a mäkšími. Neblednú a neskracujú, nezrážajú sa. Produkty z ľanu a s použitím ľanových vlákien sú vysoko kvalitné, a vďaka technológii spracovania ekologické.

Doprajte svojmu telu luxus, energiu a zdravie aj vďaka produktom zo 100% ľanu.

 

celá kolekcia

ľanové oblečenie

domov